Hammarlundadagen lördagen 24 september kl 10 - 17

Välkommen till Hammarlundadagen! Ta del av en vacker liten bys urgamla historia och lantbrukets revolutionära utveckling under de senaste hundra åren. På 500 meter beskriver kyrkan, möllan och nutida företagande en levande landsbygd i nära kontakt med kulturhistorien. Guidade visningar, lekar för barnen och givetvis fika att köpa. Dagen ingår som en del i Sveriges hembygdsförbunds 100-års jubileum. Parkering - följ skyltar till Kaptensgården.

Vi tipsar även om det kostnadsfria seminariet i Hammarlunda fredagen 23 september. Läs mer på: Kulturdimensionen & landskapet.


Aktiviteter lördagen 24 september i Hammarlunda kl 10-17


Hammarlunda mölla
Öppet hus, löpande guidade visningar, konstinstallation, fotoutställning med privatpersoners bilder från Hammarlunda under 100 år, kaffeservering

Möllebacken
Utställning av jordbruksredskap, maskiner och traktorer med särskild inriktning på potatisodlingen i trakten av Hammarlunda.

10.00 & 15.00 Guidad promenad längs byvägen om Hammarlundas historia startar utanför möllan.Hammarlunda kyrka

Öppen kyrka. Värden svarar gärna på frågor.

13.00 Guidning, Allan Olsson.

14.30 - 17.00 Skattjakt för barn i kyrkan.

17.00 Aftonbön,  Anna Juhlin.Församlingshemmet intill kyrkan
Fotoutställning "Skånes landskap i förändring" producerad av Skånes hembygdsförbund.

Lunch- och kaffeservering till låg kostnad.

11.00 & 14.00 Föredrag, Ann-Britt Karlsson på Hushållningssällskapet berättar om "Jordbrukslandskapet förr och nu" Längd, ca 30 min.

Församlingshemmets lekplats
Gamla tiders lekar för stora och små.
Gamla stationshuset
Längs byvägen ligger vackra hus.

KALK-butiken, klassisk kalkfärg för både gamla och moderna miljöer.

Kaptensgården
, tidlöst vackra kök.

Hammarlunda station. Utställning om Sjöbobanan, järnvägen som passerade byn i det fd. stationshuset, idag privatbostad.

Den tidigare stärkelsefabriken öppnar dörrarna till en spännande ombyggnadsprocess som involverar tre generationer av familjen Grip.

Konstutställning, Tom Pihl välkomnar till öppen ateljé.

Hus med historia, skyltar längs bygatan berättar om husens och människornas historia i Hammarlunda.

Familjetipsrunda längs byvägen med kluriga frågor för barn och vuxna. Start vid det gamla stationshuset.

Hammarlunda konststall
Konstutställning, ARNA's projekt The windmill project. Deltagande konstnärer i projektet är John Daltiero, USA och Anta Germane, Lettland.

10.30 & 14.30 Presentation av konstprojektet "The windmill project" (delvis på engelska)


En kulturhistorisk dag i Hammarlunda


1100 talet
möter vi i Hammarlunda kyrka och dess ovanliga försvarstorn. Den vackra interiören är en konsthistorisk resa från medeltid till 1700-tal.

Förra sekelskiftet och tiden fram till 1950-talet möter vi på möllebacken. I Hammarlundatrakten har potatisen länge varit en viktig gröda. Följ jordbrukets utveckling genom lantbruksredskapen och traktorerna som ställs ut på möllebacken. Den ståtliga Hammarlunda mölla är en viktig silhuett i vårt landskap. 2016 kommer möllan få nya vingar. Förutom själva kvarnprocessen speglar möllan även energianvändningens utveckling på landsbygden fram till 50-talet, från vindkraft och kugghjul i trä till tändkulemotor och remdrift.
 
Nutiden i Hammarlunda präglas av företagare som arbetar i mötet mellan historia och kultur. Inom några hundra meter finns såväl Kaptensgården som skapar tidlösa kök, KALK-butiken för klassisk kalkfärg, galleriet Hammarlunda konststall och yrkesverksamma konstnärer som Tom Pihl.

Spår av historia av det mer speciella slaget finner man också i Hammarlunda. Här några exempel: Närliggande Stärkan var en prisbelönt stärkelsefabrik. Av järnvägen som kom och försvann på rekordkorta 50 år finns endast stationshuset (nu privat bostad) och det lilla godsmagasinet kvar. I Hammarlunda fanns även Sveriges enda tillverkare av ambulanser. Följ med på en guidad vandring längs byvägen den 24 september och lyssna till boendes berättelser om Hammarlundas historia.

Lär mer om Hammarlunda på Sveriges Hembygdsförbund - Bygdeband


Samarbetet som skapat Hammarlundadagen

Hammarlundadagen har skapats genom ett stort ideellt engagemang och i ett brett samarbete mellan bl.a.
Frosta Härads Hembygdsförening, Hammarlunda mölleförening, Löberöds församling, Skånes hembygdsförbund, LRF, ARNA i Fågelriket och lokala företagare. Eslövs kommun har bidragit till dagens förverkligande genom Kultur- och fritidsnämnden.

Seminariedag fredagen 23 september
Som en del av ARNA's projekt "Art & the Biosphere" anordnas en seminariedag i anslutning till Hammarlundadagen kallat Kulturarvet & landskapet.

Bakgrund till seminariet och Hammarlundadagen
Under 2016 utvecklar föreningen ARNA i Fågelriket projektet "Art & the Biosphere" om Kulturdimensionen för hållbarhet. I ett delprojekt samarbetar ARNA med Hammarlunda mölleförening som under 2016 förväntas bli klara med en 10 år lång renoveringsprocess. I september hålls inom projektet ett seminarium i möllan om kulturarvet i landskapet. Genom Frosta härads hembygdsförening kom idén att fira Hammarlunda möllas nya vingarna med att göra en kulturhistoriskt inriktad familjedag i Hammarlunda som en del i Skånes Hembygdsförbunds temaår "landskap". Denna idé har sedan utvecklats genom ett fantastiskt intresse och engagemang till ett stort samarbete i Hammarlunda.

Projektet "Art & the Biosphere" utvecklas med stöd från Kulturbryggan och konstnärsresidensets vistelser genom Sparbanksstiftelsen Öresund.